Βιολογικά απόβλητα στην Ευρώπη

Βιολογικά απόβλητα στην Ευρώπη

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάπου μεταξύ 118 και 138 εκατομμυρίων τόνων βιολογικών αποβλήτων προκύπτουν ετησίως, από τα οποία επί του παρόντος μόνο το 40% περίπου (που ισοδυναμεί με 47,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως [M tpa]) ανακυκλώνεται αποτελεσματικά σε υψηλής ποιότητας κομπόστ και χωνεμένο. Καθώς έως και το 50% των αστικών στερεών αποβλήτων είναι οργανικά, το κλάσμα των βιολογικών αποβλήτων παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακύκλωση και στην εκκολαπτόμενη κυκλική οικονομία. Η εφαρμογή της χωριστής συλλογής βιολογικών αποβλήτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως ορίζεται στην Οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα, είναι το κλειδί για την εκτροπή των οργανικών αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής και για τη διασφάλιση της συνεπούς παραγωγής δευτερογενών πρώτων υλών υψηλής ποιότητας (κομπόστ και υπολείμματα χώνευσης). μπορούν να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά λιπασμάτων.

Η πλειονότητα των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στην Ευρώπη εξακολουθούν να απορρίπτονται μέσω υγειονομικής ταφής (24%) ή αποτέφρωσης (27%), με λιγότερο από τα μισά να ανακυκλώνονται (31%) και να κομποστοποιούνται (17%) [EUROSTAT]. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA, 2013), Η ανακύκλωση γυαλιού, χαρτιού και χαρτονιού, μετάλλων και πλαστικών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση στην ανακύκλωση βιολογικών αποβλήτων με βάση τα στοιχεία αναφοράς.

Η ανακύκλωση γυαλιού, χαρτιού και χαρτονιού, μετάλλων και πλαστικών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση στην ανακύκλωση βιολογικών αποβλήτων με βάση τα στοιχεία αναφοράς. (EEA, 2020).

Η πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κομποστοποίησης έδειξε ότι το 2016/2017 47,5 εκατομμύρια τόνοι αστικών βιολογικών αποβλήτων συλλέχθηκαν χωριστά και κομποστοποιήθηκαν ή/και χωνεύτηκαν. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τις σημαντικές ποσότητες υπολειμμάτων τροφίμων (41 εκατομμύρια τόνοι) που παράγονται βιομηχανικά κατά την παραγωγή τροφίμων.

Το άρθρο «Παραγωγή κομποστοποίησης στην Ευρώπη» δίνει μια επισκόπηση της διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων στην Ευρώπη και είναι προσβάσιμο here.

Η έκθεση κατάστασης ECN 2019 «Ευρωπαϊκή Διαχείριση Βιολογικών Αποβλήτων – Επισκόπηση της συλλογής, επεξεργασίας και αγορών βιολογικών αποβλήτων σε όλη την Ευρώπη» μπορεί να παραγγελθεί ως έκδοση pdf στο γραφείο του ECN.

Το άρθρο προέρχεται από Compostnetwork.info

Leave A Reply