Η μείωση της σπατάλης τροφίμων πρέπει να είναι προτεραιότητα, δήλωσε το Σάββατο ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, παρευρισκόμενος στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού βιώσιμης γαστρονομίας.
Ετήσιες στατιστικές δείχνουν ότι 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι αναλώσιμων τροφίμων καταλήγουν σε χωματερές ενώ 900 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από πείνα, είπε ο Γρηγορίου, προσθέτοντας ότι στην ΕΕ, 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στον κάδο ενώ κάθε Ευρωπαίος παράγει περίπου 179 κιλά Σκουπίδια.
Αυτό κοστίζει στην ΕΕ 140 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και ευθύνεται για το 15 τοις εκατό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.
«Η μείωση της σπατάλης τροφίμων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική όταν ληφθεί υπόψη η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων που αναμένεται να αυξηθεί κατά 60 τοις εκατό στο εγγύς μέλλον, γεγονός που την καθιστά τεράστιο κοινωνικό και ηθικό ζήτημα», είπε ο Γρηγορίου.
Η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων είναι μέρος της Νέας Πράσινης Συμφωνίας και ένας από τους 27 στόχους της στρατηγικής της ΕΕ «Farm to Fork», της οποίας ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί στο μισό η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων έως το 2030.
Η ομιλία αυτή έλαβε χώρα στην τελετή απονομής του πρώτου διαγωνισμού βιώσιμης γαστρονομίας, που διοργανώθηκε από το Lidl Κύπρου υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας.
Στις 18 Ιουνίου, η Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας, της αγροτικής ανάπτυξης, της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, της διατροφής και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Σεφ από τέσσερα κολέγια μαγειρικής που συμμετείχαν προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν μενού που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας, που υπαγορεύουν τη χρήση βιολογικών και βιώσιμων συστατικών, την αποδοτική κατανάλωση νερού και ενέργειας και το σεβασμό στα τοπικά και εποχιακά συστατικά.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα έχουμε ανάμεσά μας όχι μόνο επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και νέους μάγειρες που ο ρόλος τους δεν περιορίζεται πλέον στο να μαγειρεύουν νόστιμα φαγητά, αλλά καλούνται να το κάνουν βιώσιμα», είπε ο Γρηγορίου.
Ως παράγοντες της τροφικής αλυσίδας, οι επαγγελματίες της εστίασης μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στο θέμα της βιωσιμότητας των τροφίμων, πρόσθεσε.
«Μικρές καθημερινές αλλαγές, όπως η επιλογή τοπικών και εποχιακών συστατικών, ο έλεγχος του μεγέθους των μερίδων και ο περιορισμός της απώλειας πρώτων υλών είναι μικρά βήματα προς τη βιωσιμότητα που μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα».