Σταματήστε την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, για τους ανθρώπους, για τον πλανήτη

Σταματήστε την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, για τους ανθρώπους, για τον πλανήτη

Η μείωση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα αυξάνεται αργά από το 2014, και τόνοι και τόνοι βρώσιμων τροφίμων χάνονται ή/και σπαταλούνται καθημερινά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 14 τοις εκατό των τροφίμων που παράγονται χάνεται μεταξύ της συγκομιδής και της λιανικής πώλησης, ενώ εκτιμάται ότι το 17 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται (11 τοις εκατό στα νοικοκυριά, 5 τοις εκατό στην υπηρεσία τροφίμων και 2 τοις εκατό στη λιανική).

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων είναι μια ευκαιρία να καλέσουμε σε δράση τόσο το δημόσιο (εθνικές ή τοπικές αρχές) όσο και τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και ιδιώτες), να ιεραρχήσουν τις δράσεις και να προχωρήσουν στην καινοτομία για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων για την αποκατάσταση και τη δημιουργία καλύτερων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων.

Ελέγξτε πώς μπορείτε να μας βοηθήσετε μέσω του FAO, το κορυφαίο πρακτορείο για αυτή τη Διεθνή Ημέρα και ανακαλύψτε τι μπορείτε να κάνετε. Πάρτε δράση, ξεκινήστε κάτι. Σταματήστε την απώλεια και τη σπατάλη τροφής. Για τους ανθρώπους. Για τον πλανήτη.

Γιατί είναι σημαντικό να μειωθεί η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων;

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων διατροφής μας. Όταν χάνεται ή σπαταλάται τροφή, όλοι οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αυτού του τροφίμου – συμπεριλαμβανομένου του νερού, της γης, της ενέργειας, της εργασίας και του κεφαλαίου – πάνε χαμένοι. Επιπλέον, η απόρριψη της απώλειας τροφίμων και των απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, οδηγεί σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια των τροφίμων και τη διαθεσιμότητα τροφίμων και να συμβάλει στην αύξηση του κόστους των τροφίμων.

Τα συστήματα τροφίμων μας δεν μπορούν να είναι ανθεκτικά εάν δεν είναι βιώσιμα, επομένως χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Απαιτούνται ενέργειες σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των τροφίμων που παράγουμε. Η εισαγωγή τεχνολογιών, καινοτόμων λύσεων (συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου για μάρκετινγκ, ανασυρόμενων φορητών συστημάτων επεξεργασίας τροφίμων), νέοι τρόποι εργασίας και καλές πρακτικές για τη διαχείριση της ποιότητας των τροφίμων και τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι βασικά για την εφαρμογή αυτής της μεταμορφωτικής αλλαγής.

Εννέα χρόνια απομένουν για την επίτευξη των στόχων 1, 2 και 3 Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 12 (SDG), υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι ενέργειες για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Το ήξερες?

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 14 τοις εκατό των τροφίμων που παράγονται χάνεται μεταξύ της συγκομιδής και της λιανικής. Σημαντικές ποσότητες σπαταλούνται επίσης στη λιανική και σε επίπεδο κατανάλωσης.
  • Υπολογίζεται ότι το 17 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται (11 τοις εκατό στα νοικοκυριά, 5 τοις εκατό στις υπηρεσίες τροφίμων και 2 τοις εκατό στη λιανική).
  • Τα τρόφιμα που χάνονται και σπαταλούνται αντιπροσωπεύουν το 38 τοις εκατό της συνολικής χρήσης ενέργειας στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Μάθημα απώλειας τροφής

Η Ακαδημία ηλεκτρονικής μάθησης FAO προσφέρει ένα μάθημα για Δείκτης Απώλειας Τροφίμων που θα βοηθήσει τις χώρες να μειώσουν τις απώλειες τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού. Τα μαθήματα καλύπτουν τον δείκτη και τα συστατικά του, μαζί με στρατηγικές και κατευθυντήριες γραμμές για τη συλλογή, την ενσωμάτωση και τη μοντελοποίηση των απαραίτητων δεδομένων από ποικίλες πηγές.

Το άρθρο προέρχεται από United Nations

Leave A Reply