Γιατί τα σούπερ μάρκετ πρέπει να φορολογούνται για τα απόβλητα τροφίμων

  • Home
  • Blog
  • Euronews.green
  • Γιατί τα σούπερ μάρκετ πρέπει να φορολογούνται για τα απόβλητα τροφίμων

Γιατί τα σούπερ μάρκετ πρέπει να φορολογούνται για τα απόβλητα τροφίμων

Είμαι ο ακτιβιστής για τα απορρίμματα τροφίμων, Matt, και κάνω βουτιές σε σκουπίδια για να εκθέσω τις συγκλονιστικές επιχειρηματικές πρακτικές των λιανοπωλητών.

Από τότε που ξεκίνησα τη σελίδα μου στο Instagram, An Urban Harvester, το 2019, έχω δει κάθε είδους απορριπτόμενα προϊόντα, από σωρούς πάνω σε σωρούς φραντζολών ψωμιού μέχρι παρθένα φρούτα και λαχανικά που δεν έπρεπε ποτέ να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε πρόσφατα τα Ηνωμένα Έθνη βραβείο για τον ακτιβισμό μου, εξακολουθώ να μην αισθάνομαι νικητής καθώς ποζάρω για άλλη μια φωτογραφία στην κορυφή ενός ακόμη βουνού με απορρίμματα τροφίμων, σε καθημερινή βάση.

Ανακαλύπτοντας τα βρώμικα μυστικά των σούπερ μάρκετ

Τα τελευταία δύο χρόνια, συνειδητοποίησα ότι, παρόλο που η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, αντιμετωπίζεται παράλογα. Ενώ βασικές αναφορές όπως το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών 2021 Δείκτης Απορριμμάτων Τροφίμων αναφέρουν τις υπεραγορές ως μέρος του προβλήματος, οι περισσότερες ευθύνες βαραίνουν τον ίδιο τον καταναλωτή.

Ωστόσο, τα απόβλητα τροφίμων της εμπορικής αλυσίδας εφοδιασμού είναι ένα εντελώς ξεχωριστό ζήτημα και αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες ενσωματώνουν τα απορρίμματα τροφίμων στα κερδοφόρα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ενώ οι καταναλωτές απλώς πετάνε τους μισθούς τους από το παράθυρο όταν σπαταλούν τρόφιμα στο σπίτι.

Οι εταιρείες ενσωματώνουν τα υπολείμματα τροφίμων στα κερδοφόρα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Όταν ο μέσος άνθρωπος σκέφτεται «απόβλητα φαγητού», πιθανότατα σκέφτεται μερικά σάπια μήλα που βρίσκονται σε ένα σωρό κομποστοποίησης. Αυτό που μάλλον δεν σκέφτονται είναι:

  • 157 πακέτα μπέικον
  • 900 σωληνάρια κρέμας αγελάδας
  • 800 αυγά σε κλουβί
  • 300 σωληνάρια μαγιονέζας
  • 300 λίτρα αγελαδινό γάλα
  • 180 φακελάκια καφέ
  • Τυρί αξίας 1.000 ευρώ

Κι όμως αυτό ακριβώς είναι έχω τρυγήσει με ποδήλατο στα τοπικά μου σούπερ μάρκετ στην Κοπεγχάγη.

Μόνο το 2021, βρήκα μοσχάρι Ουρουγουάης σε σκουπίδια σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την απόσταση μεταξύ Μοντεβιδέο και Κοπεγχάγης, επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω: είναι 11.980 χιλιόμετρα.

Περιβαλλοντικά,  το βοδινό κρέας είναι ένα από τα πιο καταστροφικά τρόφιμα στον πλανήτη, και όμως είναι ένα ανησυχητικά κοινό εύρημα στους κάδους των σούπερ μάρκετ.

Και δεν είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ της Δανίας. Δεκάδες ακτιβιστές αστικής συγκομιδής με έδρα τον Παγκόσμιο Βορρά δημοσιεύουν καθημερινά στοιχεία για το πόσα τέλεια βρώσιμα τρόφιμα πετιούνται καθημερινά.

Αυτή η επιδημία σπατάλης τροφίμων έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Πριν την πανδημία COVID-19, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από επισιτιστική ανασφάλεια. Οι τελευταίες αναφορές IPCC και WWF δείχνουν ότι οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας επιδεινώνονται συνεχώς.

Με την παγκόσμια σπατάλη τροφίμων υπεύθυνη για 8 τοις εκατό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο οργανισμός λύσεων για το κλίμα Project Drawdown θεωρεί τη «Μειωμένη σπατάλη τροφίμων» ως την πιο αποτελεσματική λύση για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2°C.

Το άρθρο προέρχεται από euronews.green

Leave A Reply